Плевенска област

15.07.2009 18:25

Плевенска област обхваща централната част на Дунавската равнина. Северната й граница съвпада с държавната граница между България и Румъния и минава по поречието на р. Дунав.

Плевенска област е с приблизително 320 000 жители, от тях 135 000 населяват самия град и така го превръщат в силно урбанистичен център и седми по големина в България.
Областта включва 11 общини: Плевен, Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Левски, Никопол, Искър, Никопол, Пордим, Червен Бряг и Кнежа.

Основните транспортни артерии, свързващи територията на областта с останалите части на страната са ж.п. линията София - Варна, с отсечката си Червен бряг - Горна Оряховица, меридионалната ж.п. линия Свищов - Троян, с ж.п. възел гара Левски, както и първокласните шосета от София за Варна и Русе.

С по-ограничено значение са шосейните пътища в южна посока, минаващи през Старопланинските проходи - Троянски, Шипченски и прохода на Републиката и свързващи областта със съседните области и оттам с Южна България.

За развитието на инфраструктурата благоприятства излазът на р. Дунав, като и дължината на бреговата линия от 72 км. На територията на областта функционират четири пристанища - в гр.Никопол, с.Сомовит, с.Загражден и с.Байкал. На р.Дунав се намира ГКПП Сомовит.

 

Икономическото развитие на Плевенска област се характеризира с голямо разнообразие. Тук има натрупан опит в следните стопански отрасли: химическата, текстилната и хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, зеленчукопроизводството и познавателния туризъм.

Първичният сектор (добивна промишленост) на територията на областта се представя главно от добива на нефт в Долни Дъбник. В момента се разработва и най-перспективното нефто-газово находище край с.Девенци.

Вторичният сектор (преработваща промишленост) се представя от енергетиката, машиностроенето, химическата, текстилната и циментовата промишленост. Електроенергията изцяло се внася. Край р. Дунав е започнато строителството на втората атомна електроцентрала Белене, което засега е преустановено. Освен машиностроенето в област Плевен са развити циментовата и стъкларска промишленост.

Умереноконтиненталният климат и широкото разпространение на плодородните алувиално-ливадни и черноземни почви в областта обуславят интензивно развитие на земеделието - главно за отглеждане на зеленчуци, зърнени култури - пшеница, царевица, технически култури - захарно цвекло, слънчоглед и трайни насаждения - основно лозя. Областта винаги е била известна с богатата селскостопанска продукция.


Плевенска област е от малкото области в страната, където процентът на стопанисваната земя, обработваемата земя и още повече на нивите се увеличава през последните години. Увеличенията се дължат основно на отглеждането на пшеница и царевица за зърно, и в по-малка степен на тютюн, домати, пипер, дини, пъпеши, сливи, кайсии и др. Животновъдството също има стабилна суровинна база за развитие.

Област Плевен се характеризира с богато културно-историческо наследство и прекрасна природа. В района има чудесни условия за развитие на културен, екологичен и балнеологичен туризъм. Хилядолетна е историята на областния център Плевен, свидетелство за което са многобройните културни и архитектурни паметници.

"Зелена зона" е построена около Плевен на около 25 хиляди декара, включваща парковете "Кайлъка", "Генерал Лавров", "Генерал Генецки" и други.

В околностите на Плевен се намира и село Вълчитрън. То се намира само на 22 км югоизточно от града. Тук е открито Вълчитрънското златно съкровище през 1924 г.


В град Долни Дъбник се намират множество паметници от Плевенската епопея. Той се намира на 15 км западно от Плевен. Тук се извършва най-големия добив на петрол, също така тук се добива и естествен газ. Трите езера в околностите на Долни Дъбник са любими места за много почиващи, за водни спортове, воден туризъм и риболов.

 

 

 

 

За връзка

Търсене

 

<div align="center"><script language="JavaScript" src="https://chasikov.net.ru/js/music_wind_mini.js" type="text/javascript"></script></div>

Население

Не са намерени никакви бележки.

© 2009 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode