Екскурзия до с. Никюп, Великотърновско

15.03.2008 08:00

 

На 15-ти март си направихме екскурзия до останките от римската крепост Никополис ад Иструм, намираща се до с.Никюп, Великотърновско. Въпреки студеното време и силния вятър успяхме да се потопим в атмосферата на римското великолепие.

106-та година... Град с прави улици, ориентирани в посока Север-Юг и Изток-Запад, пресичащи се под прав ъгъл, канализация, подово отопление, дори и отопляема градска улица (!), обществени бани, закрити магазини, малък покрит театър, акведукт с дължина 25км.

Пренесохме се във времето на битката с даките (102-106 г.) и построяването на града; битката с костобоките (170-176 г.) и издигането на 8-метровите крепостни стени и 12-метрови кули след тяхното нашествие; нашествието на готите (250-251 г.) и опожаряването му; изграждането на новото укрепление през V век и окончателното му унищожаване малко по-късно от аварите и славяните. После дошли вековете на забравата...

След незабравимата среща с римската епоха се пренесохме в столицата на Второто българско царство - Велико Търново. Любувахме се на Царевец и на меандрите на Янтра, разходихме се из тесните улички на града и Самоводската чаршия. Опитахме невероятното "кафе на пясък". Купихме си сувенири и картички за спомен и преизпълнени с емоции и впечатления се прибрахме в Плевен.

 

За връзка

Търсене

 

<div align="center"><script language="JavaScript" src="https://chasikov.net.ru/js/music_wind_mini.js" type="text/javascript"></script></div>

© 2009 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode